Tidsforbruk – spinning med håndten?

Selbu spinneri har i 2014 vært med på en rekonstruksjon av Lendbrekjortelen som er fra tidlig jernalder. Vi brukte spinnemaskinen vår til å lage garnet. Det opprinnelige garnet var spunnet på håndten. Nå vil Kulturhistorisk Museum i samarbeid med oss gjøre en liten undersøkelse av hvor lang tid det ville tatt å gjøre rekonstruksjonen ved bruk av håndten. Vi inviterer derfor noen få håndspinnere til å bli med på et forsøk der dere spinner 100g renset ull som ble laget til i forbindelse med prosjektet, og tar tiden på spinningen. Noen har allerede begynt på spinningen, men vi har plass til noe flere! Kontakt oss dersom du har lyst til å prøve deg!

Spinning på håndten

En middels tung håndten passer godt til ull fra gammel norsk sau (ofte kall villsau) som er brukt i rekonstruksjonen av lendbreen. Ulla er renset til spinnesky, det ligner håndkardet ull.

For å få det litt kjemmede preget som vi ser i garnet som er brukt i lendbrekjortelen, bruker jeg ullkanner. Det ble sannsynligvis også brukt i jernalederen når de skulle spinne ull på håndten.

For å få det litt kjemmede preget som vi ser i garnet som er brukt i lendbrekjortelen, bruker jeg ullkammer. Det ble sannsynligvis også brukt i jernalderen når de skulle spinne ull på håndten.

2 thoughts on “Tidsforbruk – spinning med håndten?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s